‘Doe waar je blij van wordt’

‘Doe waar je blij van wordt’. Ik heb het al meerdere malen gelezen deze dagen. In de altijd inspirerende nieuwsbrief van Jan Kortie, dit keer over Zin. In de laatste blog van Iris Berger, auteur van Plan flow, organiseer indianentijd.
Maar dus ook in het hoopgevende boek Naar de aarde, van Laura Vegter, waarin zij groene pioniers aan het woord laat die zonder uitzondering precies dat zeggen: Doe waar je blij van wordt.
“Begin met kleine stapjes, zegt Rowin Snijder wormenhotelbouwer: (…) gooi je ideeën in de lucht en wacht tot ze ergens landen. Het universum zet het dan verder in werking”. “Als jij duidelijk bent over wat je wilt, voegt de wereld zich naar jou” benadrukt ook Arita Baaijens die haar “eigen vonk” gevolgd heeft en de betekenis van de natuur voor en met mensen in kaart wil brengen. 

Stembevrijding vraagt jou en mij net zo iets: breng naar buiten wat in je is, dan word je gehoord. De luisteraar ervaart de klanken als een gift, en zal altijd reageren. Er gebeurt dus altijd iets in respons op het zingen van je eigen lied.

De prachtige Li An Phoa die ijvert voor drinkbare rivieren, durft zelfs te stellen “Als iedereen doet waar zijn hart van gaat zingen, komt er meer liefde in de wereld (…) dan gebeuren er dingen die groter zijn dan jijzelf”. “Ik kies mijn weg zoals het goed is”, zegt Laura Vegter zelf, “en hoe het uitpakt heb ik niet in de hand. (…) Maar dat er “zoveel mogelijkheden uit voortkomen, (…) stimuleert mij om te blijven dromen”, aldus Ama Koranteng-Kumi van Bloei & Groei.
Terwijl Lennard Duijvestijn als beheerder van biodivers landgoed Roggebotstaete aangeeft dat zijn verhaal gaat over je plek zoeken in de wereld en erkenning vinden, hoopt Laura Vegter dat het delen van haar verhaal met de buitenwereld haar bevrijdt.

En ook daar raakt het doen waar je blij van wordt aan stembevrijding: je verhaal delen bevrijdt inderdaad! En hoe heerlijk is het dat dat in alle eenvoud kan: door in en uit te ademen, te voelen, en op een uitademing klank te geven aan wat boven komt, breng je naar buiten wat jou beroert. Je geeft dan echt iets aan degene die luistert. En de weerklank die dat oproept maakt verbinding met de ander.
Zin in? Meld je vooral bij info@je-stem.nl. Ik zit en sta al klaar.

Jouw pad is het goede