Waar de lockdown zoal niet goed voor is….

Vrije ruimte

De lockdown is wat mij betreft nergens goed voor, maar de lege agenda die het oplevert wel. Zo komt er, in de woorden van Iris Berger, vrije ruimte voor ‘ Flow en Indianentijd’ zodat je ergens helemaal in op kunt gaan in het vertrouwen dat zonder controle het ook goed komt.
In die setting heb ik hét dan dus gedaan, dat wat al maanden op mijn lijstje stond….Ik heb Yoga-oefeningen ingesproken met m’n dictafoon.
Interessant bij-effect: helemaal rustig word ik van mijn eigen stem, die mij bezweert, mij sust, oppept, stimuleert, begrenst en nog veel meer van wat ik nodig heb. Ik heb het gewoon allemaal in huis en bij de hand. Wat een rijkdom, én een welkome aanvulling op het bestaande repertoire.
De yoga-oefeningen ‘halve en hele Ploeg’ ken ik immers al uit mijn hoofd, omdat ik die zo lekker vind. Balansoefeningen zoals de Boom, Dancers pose of Standbeeld, en oude bekenden uit vroegere turn-tijden, zoals de Kaars, of bodybalance standards als Downward dog, Cobra en de Baby pose zijn eveneens “gesneden koek” haha.
Maar nu kan ik dus ook uit de voeten met mijn ingesproken oefeningen als de Meeuw, Kameel, de Fontein, Warrior en de liggende Adelaar.
Zo worden de 52 yoga-weekprogramma’s van Joghum Dijkstra in 2021 een eitje voor mij!
De yoga gaat mijn organen en zenuwstelsel en innerlijk nog meer in een rustige balans brengen, stevigheid en nieuwe inspiratie bieden, en mijn concentratie en discipline vergroten en verdiepen. Namaste!
Op naar de hoofdstand, schommelende lotus, zijwaartse beenheffingen, Dolfijn, Pauw, en de Sprinkhaan in het – vrije! – jaar erop. Joechei!
Zo meteen ga ik nog even mijn eigen klank geven aan de nieuwe vrije ruimte die de yoga mij vandaag weer gaf….
Voor nu nog, een mooi nieuw jaar voor iedereen, met veel vrijheid, en waarin alle stemmen vrijuit mogen klinken!

JE-Stem (Joke Egtberts)